De inzet van onze krachtige batterijen maakt peakshaving mogelijk: een betere afstemming van vraag en aanbod. Dankzij deze techniek zijn hogere piekbelastingen geen probleem. Zo zorgen we niet alleen voor een vermindering in overlast op locatie en voor vaak een flinke besparing op kosten, maar ook voor een verlaging van CO₂-uitstoot tot wel 100%.
Wisselende belasting opvangen
Over de dag bekeken is de energievraag bijna nooit constant. Winkels hebben veel stroom nodig bij de opening, terwijl evenementen vaak in de avond bij de afsluitende act extra energie vereisen. Waar het stroomverbruik in woonwijken het hoogst is wanneer bewoners thuiskomen, verbruikt de torenkraan op een bouwplaats juist tijdens kantooruren veel elektriciteit.
Deze wisselende belasting maakt het lastig om de juiste energiebron te kiezen. Zonnepanelen leveren alleen als de zon schijnt, windmolens doen het alleen als het waait, en dieselaggregaten werken het beste wanneer de belasting zo constant mogelijk is. Door onze batterijen in te zetten kan al deze opwek worden gecombineerd in de zuinigst mogelijke mix. De batterij de schommelingen in de energievraag opvangen en levert altijd precies wat er gevraagd wordt.
Peakshaving met batterijen
Vaak is de basislast veel lager dan de vermogenspieken die voor korte of langere tijd worden gevraagd. Onze batterijen kunnen constant gevoed worden met een kleine energiebron zoals een netaansluiting, duurzame opwek of een aggregaat. Wanneer een tijdelijke piek optreedt staat de batterij klaar om het benodigde vermogen probleemloos te leveren. Op het moment dat het verbruik minder is laden we de accu weer bij: klaar voor de volgende piek.
Onze krachtige batterijen werken samen met alle energiebronnen die functioneren tussen 380-440V en op 50/60Hz. Een aantal voorbeelden:
- Netaansluitingen van 40 tot 500 ampère worden optimaal benut om de benodigde kWh te leveren.
- Duurzame energie opgewekt met zonnepanelen of windmolens wordt direct gebruikt of tijdelijk opgeslagen voor later gebruik.
- Aggregaten worden ingezet als bovenstaande bronnen niet voldoende kWh kunnen produceren. Daarbij zorgt onze software ervoor dat deze zo min mogelijk draaiuren maken en via Powerplan zo efficiënt mogelijk ingezet worden.
- Overige energieopwekkers zoals kites, brandstofcellen of gasturbines zijn allemaal aan te sluiten op onze batterijen.
Generatoren draaien 30 tot 100 procent minder
Door middel van peakshaving behalen we een CO₂- en dieselbesparing van 30 tot 100 procent.
In veel gevallen is het mogelijk een bestaande kleine netaansluiting te gebruiken in combinatie met een batterij om te voorzien in de energiebehoefte. Hierdoor is de inzet van een dieselaggregaat niet meer nodig. Vergeleken met het gebruik van een aggregaat wordt zo 100% van de uitstoot en overlast op locatie voorkomen.
In sommige situaties is een netaansluiting geen optie en is er ook geen garantie is dat de aanwezige duurzame bronnen voldoende energie zullen opwekken. In dat geval kan een generator worden ingezet. Door het aggregaat slim aan te sturen draait het slechts 15% van de gebruikelijke tijd. Zo dringen we het dieselverbruik minimaal 30 en vaak tot wel 60 procent terug.