Ontmoet Minou Gimbrère – onze data analist

Minou Gimbrère werkt sinds anderhalf jaar als data analist bij Greener Power Solutions. Zij analyseert alle data uit onze meters en batterijen, maakt vooraf inschattingen van besparingen, verbruik en vermogens en maakt rapporten voor de klanten. In dit interview vertelt ze hoe ze te werk gaat.

We zien steeds meer een trend naar de behoefte aan gedetailleerde informatie over stikstof en CO2 reductie, al helemaal in stedelijke omgevingen of Natura 2000 gebied. Onze data wordt dan ook vaak als onderbouwing gebruikt naar opdrachtgevers of overheden.

Wat houdt jouw werk bij Greener in?

Onze batterijen en energiemeters genereren veel data. Ik analyseer dat en zorg ervoor dat het zo duidelijk mogelijk naar de klanten gecommuniceerd wordt. Toen ik een paar jaar geleden bij Greener begon was dat veel maatwerk, maar inmiddels heb ik dit grotendeels geautomatiseerd. Zo kan de klant niet alleen de ruwe data inzien, maar ook zelf uitdraaien hoeveel diesel, draaiuren van een aggregaat, CO2- en stikstofuitstoot er is bespaard in een bepaalde periode.

Aan welke data hebben de klanten het meeste behoefte?

We zien steeds meer een trend naar de behoefte aan gedetailleerde informatie over stikstof en CO2 reductie, al helemaal in stedelijke omgevingen of Natura 2000 gebied. Onze data wordt dan ook vaak als onderbouwing gebruikt naar opdrachtgevers of overheden.

Verder verschilt de behoefte aan details per klant. Soms heeft een klant behoefte aan gedetailleerde data en wil deze bijvoorbeeld precies alle piekvermogens per dag inzien en de besparingen per powerzone per dag. Andere klanten willen juist alleen zien hoeveel energie er totaal op een project is verbruikt en willen de totale besparingen snel kunnen inzien. We hebben de rapportages zo opgesteld dat dit beide makkelijk te zien is.

Hoe bepaal je de besparingen?

We gaan daarbij uit van het alternatief op basis van het dieselaggregaat dat anders wordt ingezet. Deze informatie krijgen we van de klant, of we maken zelf een inschatting van het juiste aggregaat. We hebben een model gebouwd om zo precies mogelijk in te schatten hoeveel diesel, draaiuren, CO2 en stikstof er in het alternatieve geval gebruikt en uitgestoten wordt. We hebben dit model een aantal keren getest aan de praktijk en het heeft een foutmarge van zo’n 5%.

Onze batterijen laten zeer nauwkeurig zien wat zij verbruiken en hoeveel stroom daarvoor is onttrokken uit het net, uit een aggregaat, of uit zon of wind. Dit zetten we weg tegen de alternatieve situatie die we hebben gemodelleerd. Zo komen we zeer nauwkeurig op de besparingen uit.

Van welk project word je het meest enthousiast?

Het leukst zijn de projecten waarbij door de inzet van onze batterijen en software helemaal geen aggregaat hoeft worden ingezet. Vaak kunnen we namelijk van een kleine netaansluiting gebruik maken in de buurt en deze boosten met een batterij ertussen. Dat is mooi, omdat je zo 100% van de uitstoot bespaard ten opzichte van een alternatief met diesel.

Maar ik word ook heel blij van projecten met echt hoge vermogens, waar hele hoge pieken nodig zijn. Voor Van Vulpen hebben we bijvoorbeeld een HDD boring gedaan en daar komt de batterij echt goed tot zijn recht. We hebben daar 72% van de diesel bespaard en dat zijn echt mooie cijfers om terug te zien.

Wil je meer leden van het software team leren kennen, kijk dan eens naar de interviews met Jasper Clarijs, Jim van Oosten en Juan Lavorano.