Ontmoet Juan Lavorano – Onze Front-end Ontwikkelaar van Greener Projects

Juan Lavorano

De 25-jarige Juan Lavorano is acht maanden geleden bij Greener als front-end ontwikkelaar begonnen en heeft gedurende deze acht maanden zijn tijd besteed aan het ontwikkelen van de user interface van Greener Projects. In dit interview beschrijft hij zijn werk, wat Greener Projects als doelstelling heeft en welke uitdagingen er voor hem waren.

Hoe zou je jouw rol bij Groener omschrijven?

Nou, als een front-end ontwikkelaar ben ik verantwoordelijk voor de codering van het deel van de software dat de gebruiker ziet en waarmee interactie is. De backend aan de andere kant verwijst naar de server, de databases, de API’s… alles wat de software op de achtergrond draaiend houdt. En sinds ik ben aangenomen om te helpen met de frontend van Greener Projects, heb ik de afgelopen maanden de code voor de gebruikersinterface van de software ontwikkeld. Ik werk dus nauw samen met de rest van het softwareteam, vooral met Jasper Clarijs, de Chief Technical Officer (lees zijn interview hier) en Jim van Oosten, de Product Manager van Powerplan (lees zijn interview hier). We bespraken het concept en de noodzakelijke functionaliteiten van de software en ik schreef vervolgens de code om een bruikbaar platform te creëren.

Juan Lavorano

Als festivalorganisator zijn we keer op keer bezig om te zoeken naar een zo klein mogelijke CO2 voetafdruk en de samenwerking met Greener Power Solutions gaat zeker bijdragen aan groenere festivals.

Wat is het idee achter Greener Projects?

We hebben een groeiende vloot van batterijen en soms veel projecten lopen. Daarnaast registreren we veel data, bijvoorbeeld over het energieverbruik en de elektriciteitspieken. Tot nu toe hadden we verschillende externe software om data weer te geven, onze projecten te administreren en om bij te houden waar onze accu’s staan. Vooral voor klanten, maar ook voor onze eigen medewerkers kunnen al die verschillende toepassingen verwarrend zijn en soms hebben we specifieke functionaliteiten nodig, die er niet in zitten. Daarom was de oplossing om ons eigen softwareplatform te ontwikkelen, waar we de gegevens kunnen centraliseren, de batterijen kunnen bijhouden en volledige controle hebben over onze materialen met een eenvoudige muisklik. Deze oplossing is niet alleen handig, maar ook perfect afgestemd op de producten en diensten van Greener, zodat we de best mogelijke ervaring kunnen garanderen. En omdat het in eigen beheer is ontwikkeld, is het platform een alles-in-1 pakket en kunnen we in geval van problemen snel bijsturen.

Wat is de doelstelling van Greener Projects?

Als een gecentraliseerde tool kan Greener Projects intern door onze medewerkers en extern door onze klanten gebruikt worden voor drie basisdoelen. De eerste van deze functionaliteiten is operationeel beheer, wat betekent dat inzicht in live en historische gegevens beschikbaar is, en dat opdrachten of programma’s direct via de Greener Projects pagina kunnen worden opgestart. Ten tweede omvat het platform projectadministratie om bij te houden welke eenheden op een locatie zijn ingezet, de soorten projecten, de gebruikers en de organisaties die bij het project betrokken zijn. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, zullen de analyses binnen het Greener Projects platform worden gedaan, zodat we gemakkelijk de prestaties van zowel individuele units, als hele projecten kunnen beoordelen. Dit analyse-gedeelte is nog in aanbouw, maar zal zo snel mogelijk na de lancering aan het platform worden toegevoegd. We verwachten ook dat we de software in de toekomst intern zullen gebruiken voor het administratie- en controlegedeelte en om data-rapporten rechtstreeks vanuit het systeem te genereren. Voor projectklanten en partners zal de monitoring samen met het controlegedeelte essentieel worden, terwijl asset owners gebruik kunnen maken van analytics om een goede gezondheidstoestand van hun units te garanderen. In de toekomst zal elke klant van Greener Power Solutions profiteren van het Greener Projects platform. Om het systeem zo toegankelijk en flexibel mogelijk te maken, hebben we ook gekozen voor een browserapplicatie in plaats van een downloadbaar programma.

Wat is de grootste uitdaging geweest tijdens jouw werk voor Greener Projects?

Toen ik aan Greener Projects begon te werken was er in principe nog niets ontwikkeld, en moest ik vanaf nul beginnen. Voor mij is de hele ervaring één grote uitdaging geweest en ik heb er veel van geleerd. De hele tijd leerde ik terwijl ik aan het doen was. Bovendien had ik geen voorkennis over de technologie, aangezien ik geen ingenieurs- of energieachtergrond heb, zodat ik voor de specifieke informatie op het team moest vertrouwen. Persoonlijk was het meest uitdagende deel de grafieken die we in het platform hadden opgenomen. In het begin was dit niet mijn taak, maar omdat andere collega’s in het softwareteam veel verschillende verantwoordelijkheden hebben, werd mij gevraagd of ik het zag zitten om de taak over te nemen om de grafieken te ontwikkelen. Deze grafieken tonen de verschillende tijdstippen van gegevens, bijvoorbeeld in een Gantt-grafiek en ik had nog nooit zoiets gecodeerd. Dus, aan de ene kant was het soms erg frustrerend als niets goed leek te gaan, maar aan de andere kant zijn de grafieken nu het deel waar ik het meest trots op ben. Bij softwareontwikkeling gaat het 95% van de tijd mis en werkt er niets en de 5% van de keren dat het werkt, heb je het gevoel dat je alles kunt doen. Ik denk dat ik van een uitdaging hou.

Hoe is je ervaring met werken bij Greener geweest en wat heb je geleerd?

Het softwareteam bij Greener is erg aardig geweest. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik er alleen voor stond om dingen op te lossen, er was altijd iemand aan wie ik kon vragen als er problemen waren. Aangezien ik geen senior developer ben en nog aan het begin van mijn carrière sta, is het fijn om iemand te hebben om naar op te kijken, die altijd de tijd neemt om je te helpen als dat nodig is. Het hele team heeft hard gewerkt aan dit project en heeft nauw samengewerkt. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heeft de vrijheid om deze uitdagingen in codering uit te werken, me in staat gesteld om door te groeien als softwareontwikkelaar. Omdat ik veel verantwoordelijkheid had en al doende leerde, ben ik comfortabel geworden met mijn positie als front-end ontwikkelaar. Ik ben zelfverzekerd over mijn codering.

Als je nieuwsgierig bent naar werken bij Greener, neem dan een kijkje op onze vacaturespagina, of stuur ons een open sollicitatie naar hiring@greener.nl.