Ontmoet Jim van Oosten – Onze Productmanager van Powerplan
Jim van Oosten werkt al vijf jaar aan de energiemanagementsoftware Powerplan. In dit interview legt hij uit waar hij het idee voor Powerplan vandaan haalde, wat de software doet en vertelt hij over zijn gepubliceerde wetenschappelijke artikel.
Hoe zou je jouw rol bij Groener omschrijven?
“Mijn rol bij Greener wisselt soms en kan behoorlijk afwisselend zijn, mijn belangrijkste onderdeel is echter productmanager van de energiemanagementsoftware. Mijn belangrijkste taak is dan ook om de software zo goed mogelijk te ontwikkelen. Dit doe ik door ervoor te zorgen dat er genoeg testklanten zijn, die feedback geven op de software, maar ook door softwareontwikkelaars aan te sturen en zelf te programmeren. We hebben dus eigenlijk altijd een cyclus van ontwikkelen, testen met klanten, hun feedback ontvangen, de feedback implementeren en weer van voor af aan beginnen.”
Het doel voor Powerplan is om een universeel model te bouwen, zodat iedereen eenvoudig zijn energievoorziening kan plannen en aansturen op basis van data.
Waar kwam het idee voor Powerplan vandaan?
“We zijn ongeveer 5 jaar geleden aan Powerplan begonnen. Destijds hoorden we dat de energievoorziening op evenementen niet efficiënt is. Toen zijn we gaan kijken naar de energieopstelling en zagen we dat er op evenementen vaker een dieselaggregaat wordt gebruikt, dat twee tot vijf keer groter is dan nodig. En dat zien we ook vandaag nog als je kijkt naar het werkelijke energieverbruik in vergelijking met de energievoorziening. Dit is natuurlijk zeer slecht omdat dieselgeneratoren al vrij inefficiënt werken. Door de overcapaciteit wordt er meer geld uitgegeven en is de impact op het milieu groter. We wilden dus een oplossing vinden om zo weinig mogelijk en in het beste geval geen dieselbrandstof te gebruiken met zo weinig mogelijk materiaal. De enige manier om dit te bereiken is zoveel mogelijk data van tevoren te verzamelen om het energieverbruik te kunnen voorspellen en op die manier de noodzakelijke energievoorziening te bepalen. Daarom zijn we begonnen met de ontwikkeling van Powerplan.”
Hoe werkt Powerplan?
“Zoals eerder gezegd, hebben we Powerplan ontwikkeld op basis van gegevens voor het voorspellen van het energieverbruik voor evenementen. De software wordt gebruikt om alle informatie van alle verschillende stroomgebruikers te verzamelen. Dit omvat bijvoorbeeld welk soort apparatuur ze gebruiken, welk soort stekker ze gebruiken, wanneer ze elektriciteit willen gebruiken, etc. Daarna wordt alle informatie ingevoerd in een model, dat de gegevens combineert met de feitelijke metingen van het evenement en alle gecombineerde gegevens gebruikt om het energieverbruik te voorspellen. Hoe meer gegevens we aan het model kunnen leveren, hoe nauwkeuriger de voorspelling, aangezien het model voortdurend bijleert. Een voorbeeld is ons project in voor het Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch, waar uit de verzamelde data bleek dat de kleine netaansluiting van 160 ampère voldoende zou zijn voor het verwachte energieverbruik in combinatie met twee batterijen. Er was dus geen aanvraag voor een grotere netaansluiting nodig, wat tijd en geld scheelt. Het doel voor Powerplan is om een universeel model te bouwen, zodat iedereen eenvoudig zijn energievoorziening kan plannen en aansturen op basis van data.”
Wat onderscheidt Powerplan van andere software op de markt?
“Het unieke van Powerplan is dat er geen andere software is die dit soort voorspellingen kan doen voor tijdelijke energievoorziening. Voor stationaire energievoorzieningen zijn enkele optimaliseringsprogramma’s beschikbaar, maar deze modellen kunnen niet worden gebruikt voor tijdelijke energievoorziening en omvatten geen uitgebreide voorspellende modelen. De combinatie van voorspelling en optimalisatie van de energievoorziening is daarom uniek en specifiek voor de evenementensector. Aangezien elk evenement anders is en veel verschillende energiegebruikers heeft, is deze software perfect voor die toepassingen. Er kunnen ook andere toepassingsgebieden zijn buiten de evenementensector, maar onze focus lag tot nu toe op evenementen.”
Jouw onderzoek naar het model is ook gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel. Kan je dat onderzoek kort beschrijven en ons vertellen waar we het kunnen vinden?
“Zeker. Toen ik bij mijn bedrijf Watt-now werkte, meten we het energieverbruik in vergelijking met het aanbod. Ik gebruikte al die gegevens voor mijn thesis van mijn Energy Science master. Voor mijn onderzoek heb ik geanalyseerd wat de mogelijkheden zijn als we de gegevens kunnen gebruiken en een voorspelling kunnen doen. Ik heb een model ontwikkeld dat de optimale samenstelling van energiebronnen berekend voor elke specifieke toepassing, afhankelijk van het voorspelde of historische energievraagprofiel dat aan het model gevoed wordt. En ik heb dit ook gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel in het Journal of Sustainable Development. Ten tijde van het schrijven van dit artikel werden dieselgeneratoren op grotere schaal gebruikt, maar waren batterijen nog niet erg rendabel. Dit is veranderd en daarom moet het in het artikel beschreven model worden uitgebreid met nieuwe energiebronnen. Het model geeft dus aan welke energiebronnen je zou moeten gebruiken, en ook hoe je de verschillende bronnen zou moeten configureren gedurende de tijd dat je ze gebruikt. Tijdens het onderzoek heb ik mijzelf geleerd hoe ik moet coderen en programmeren.”
Lees het volledige onderzoeksartikel hier.