Een kijkje in de software-keuken van Greener
Jasper ontwikkelt samen met een team van zes developers de software van Greener. Dit varieert van uitlees-software tot aansturingssoftware om een tijdelijk smart grid te bouwen. Hij geeft een kijkje in de software-keuken, legt uit hoe we Greener technologie inzetten en vertelt welk project hij niet snel zou vergeten.
Wat is jouw rol bij Greener?
“Ik werk als Software Architect bij Greener, vrijwel sinds het begin in 2018. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alle softwareontwikkeling van Greener. In de praktijk zijn we hier op drie manieren met ons development-team mee bezig. Allereerst het IOT-gedeelte. Hierbij zorgen we ervoor dat al onze batterijen en energiemeters de data – stroomverbruik, vermogens, draaiuren etc – structureren en met elkaar kunnen communiceren, zodat het gebruiksklaar is voor verschillende doeleinden. Vervolgens gebruiken we deze data voor twee doeleinden. Allereerst gebruiken we deze data voor het maken van dashboards en rapportages, voor onszelf en onze klanten. Daarnaast gebruiken we deze data om ons Energy Management System (EMS) in te zetten. Onze EMS zorgt ervoor dat alle stroombronnen optimaal kunnen worden gebruikt, met onze batterij als middelpunt.”
Wanneer onze software tot flinke CO2-besparingen leidt, geeft dat veel voldoening.
Wat maakt de Greener EMS bijzonder?
“Ons EMS kan datastromen van verschillende power assets (bijvoorbeeld zonne- en windenergie, het net, of een aggregaat) combineren. Op basis daarvan kan onze EMS zelf redeneren hoe hij het meeste CO2 kan besparen. Hiervoor put het EMS uit onze data en eerdere ervaringen en bepaalt het EMS het ideale samenspel van power assets op basis van het verbruik. Op deze manier zorgen we voor maximale operationele zekerheid, maar ook een maximale CO2-besparing.
Een voorbeeld van een project waarin ons EMS tot serieuze besparingen heeft geleid was bij KAFRA housing in Maasbree. Hier moest zonder netaansluiting stroom geleverd worden voor een nieuw huisjespark. Twee aggregaten zorgden voor de stroom en onze batterijen stuurden deze aan, op basis van het verbruik. Dit verbruik was instabiel, omdat er in de huisjes vooral stroom verbruikt werd zodra mensen thuis kwamen in de huisjes. Het EMS bepaalde de setpoints op basis van het verbruik en stuurde het hele systeem aan. Door onze inzet konden we de draaiuren van het aggregaat met 80% verminderen en het dieselverbruik met 50%, zonder dat we handmatig hoefden te schakelen.”
Wat als een klant software op maat nodig heeft?
“Veel van de vragen die onze klanten hebben, kunnen we oplossen met onze standaard EMS, of met enkele aanpassingen in onze EMS. Onze software is namelijk gebouwd op een verscheidenheid van mogelijkheden in de opwek en vraag. Soms is de vraag van een klant echter complexer en dan schrijven we code op maat. Dit is vooral het geval wanneer er meerdere batterijen ingezet worden en meerdere soorten input zijn.
Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met code voor een klant in de buurt van Parijs, waar veel elektrische auto’s geladen moeten worden. Hier wordt gebruik gemaakt van een netaansluiting en een aggregaat op de input en twee batterijen die ingezet worden als buffer en peakshaver. Om optimaal gebruik te maken van de stroom uit het net en batterijstroom en het aggregaat alleen in te zetten als nodig, moesten we wat extra software schrijven. Dat kunnen we dan op afstand implementeren.”
Wanneer zet Greener technologie als AI en machine learning in?
“We zoeken in het software team altijd naar de balans tussen kennis uit boerenverstand en de mogelijkheden van technologie. Sommige zaken berusten erg op praktijkervaring en hoeven niet per se geautomatiseerd of slimmer gemaakt te worden. Er zijn echter ook plekken waar machine learning een enorme stap vooruit is. Daarom zetten we dit bijvoorbeeld in om stroomverbruik goed te voorspellen. Dit is bijvoorbeeld handig in situaties waar we willen weten of een batterij de komende pieken in het verbruik goed kan opvangen, of dat er eerst bijgeladen moet worden. Door onze software te voeden met data uit het verleden en van andere projecten, kan het EMS hier zelf voorspellingen over doen en zo bijvoorbeeld vermijden dat er een aggregaat wordt aangezet.”
Van welke projecten word je het meest enthousiast?
“Ik mis dit jaar de evenementensector flink. In die sector is de diversiteit van de stroomoplossingen groot en heb je hele korte feedbackloops. Er wordt in de sector veel ad hoc geregeld en dat maakt het voor ons mogelijk om snel te leren en ons snel weer aan te passen. Zo kan het zijn dat we op maandag de stroomopstelling weten, op dinsdag code schrijven, op woensdag alles testen en op donderdag al het evenement van start gaat.”
Welk project zal je niet snel vergeten?
“De eerste keer dat we de stroom deden voor Awakenings was te gek. We hebben daar meerdere batterijen ingezet als peakshaver op meerdere aggregaten en het ging om serieuze vermogens. Als je dan ziet dat onze batterijen en software tot flinke CO2-besparingen leiden bij het hoofdpodium, geeft dat veel voldoening.”