Maximale efficiëntie: Een gids voor optimaal gebruik van je Stage V generator
Stage V-generatoren zijn milieuvriendelijker dan hun voorgangers. Of toch niet? In dit blog onderzoeken we de uitdagingen van de Stage V-generatoren, en geven we je een alternatief dat efficiënter en schoner is.
Dieselgeneratoren worden vaak gebruikt voor tijdelijke stroomvoorziening, bijvoorbeeld op bouwplaatsen, evenementen en festivals. In 2016 voerde de EU de Stage V-emissienormen in voor nieuwe dieselmotoren (zoals die in generatoren), om zo de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
Maar hoe schoon en milieuvriendelijk zijn Stage V-generatoren? Dat onderzoeken we in dit blog. Ook bespreken we een alternatief dat efficiënter en duurzamer is.
Stage V-generatoren minder vervuilend door AdBlue
Stage V-generatoren gebruiken AdBlue: een mengsel van gedestilleerd water en ureum (een synthetisch product uit ammoniak). Dit maakt de generator minder vervuilend. AdBlue wordt in de hete uitlaatgassen gespoten, en door een chemische reactie zet de stikstof (NOx) om in onschadelijk stikstof en waterdamp.
Het probleem met de Stage V-generator
Voor een effectieve behandeling met AdBlue, moet de motor op een minimale temperatuur van ongeveer 200°C tot 250°C draaien en onder een belasting van minimaal 75 procent blijven. Gebeurt dat niet, dan kan dat leiden tot onverbrande of onvolledig verbrande brandstof. Daardoor verstopt bijvoorbeeld het nabewerkingssysteem van AdBlue, werkt de generator niet goed of gaat deze kapot.
Loadbank
De vraag is dan: hoe laat je de Stage V-generator op de juiste temperatuur draaien? Daarvoor wordt nu vaak een loadbank gebruikt. Dit apparaat simuleert een vraag voor elektriciteit, zodat de generator op een bepaald vermogensniveau werkt.
De loadbank haalt ongebruikte energie uit de generator, zet deze om in warmte en voert het af in de atmosfeer. Oftewel, de opgewekte elektriciteit wordt verspild. Dit maakt het systeem inefficiënt en niet duurzaam.
Zo zorg je voor een slimmere en schonere oplossing
Wil je een efficiëntere en milieuvriendelijkere aanpak? Vervang de loadbank dan door een batterij, en combineer die met je Stage V-generator. Dit is waarom: een batterij slaat energie op. Dat is dus anders dan een loadbank, die opgewekte energie door de generator, als warmte laat verdwijnen in de atmosfeer.
Voordelen van energieopslag met batterijen
Opslag van energie door batterijen heeft verschillende voordelen, zoals:
-
Minder uitstoot
De batterij levert stroom als de energievraag lager is dan de 75% vermogen die nodig is voor een stage 5 generator of slaat de stroom op voor later. Daardoor hoeft de generator minder vaak te draaien of kan zelfs uit worden geschakeld. Dit vermindert het totale brandstofverbruik, de emissies maar ook de geluidsoverlast.
-
Slim energiebeheer
Is het stroomverbruik hoog? Dan levert de batterij de nodige stroom bij en vangt zo de piek op (peak shaving). De generator hoeft daardoor minder te draaien, en dat bespaart dieselverbruik en CO2. Het Energy Management System (EMS) van de batterij zorgt ervoor dat de generator alleen draait binnen een veilig belastingsbereik. Hierdoor wordt de slijtage van de generator tot een minimum beperkt en wordt de levensduur verlengd. Ook wordt zo het elektriciteitsnet ontlast. En: een batterij kan opladen tijdens daluren, wat voor lagere kosten zorgt.
-
Integratie met zonnepanelen of windmolens
Batterijen kunnen de energie opslaan, die wordt opgewekt door zon of wind. Bijvoorbeeld via de zonnepanelen op je bouwkeet. Normaal is dat energie die niet stabiel is en alleen wordt opgewekt als het waait of als de zon schijnt. Met batterijen kun je alsnog vertrouwen op hernieuwbare energiebronnen. Plus: je maakt je energievoorziening een stuk duurzamer, zelfs in combinatie met een Stage V-generator. Je bent minder afhankelijk van dieselgeneratoren en stoot minder CO2 en andere uitlaatgassen uit. Tegelijkertijd dient de generator als back-up bij een laag energieaanbod vanuit de duurzame energiebronnen en draait deze alleen bij een optimale belasting.
Meer efficiëntie met batterijen
Een ander groot voordeel van batterijen? Ze zorgen voor de meest efficiënte en schone energieopstelling als ze worden aangestuurd door slimme software.
Geavanceerde algoritmen zorgen dat het energiegebruik real-time wordt geoptimaliseerd. Dat zorgt voor een betere balans tussen energiebronnen zoals Stage V-generatoren en hernieuwbare energie. Dit betekent in het geval van de generator dat deze draait bij de optimale belasting of wordt uitgeschakeld wanneer de energievraag laag is.
Ook kun je met software de batterij continu monitoren. Je ziet real-time wat het energieverbruik is. Daarnaast worden eventuele problemen vroeg opgemerkt en dus snel opgelost. Ook kun je onderhoud veel beter voorspellen. Dit vergroot de betrouwbaarheid van een tijdelijke energievoorziening.
En: softwaregestuurde batterijen zijn flexibel. Verandert je energiebehoefte bijvoorbeeld? Met eenvoudige software-updates en herprogrammering kun je de functionaliteit van de batterij (op afstand) aanpassen of verbeteren.
Conclusie
Stage V-generatoren lijken milieuvriendelijker door het gebruik van AdBlue, maar in combinatie met loadbanks worden ze inefficiënt. Vervang je de loadbank door een batterij? Dan zorg je voor een schonere en efficiëntere oplossing en verlengt tegelijkertijd de levensduur van de generator.
Contact ons
Benieuwd naar een minder vervuilende oplossing voor tijdelijke stroom voor jouw project? Denk dan vooral eens aan onze batterijen, die worden aangedreven door onze in-house ontwikkelde software – helemaal op maat gemaakt voor jouw situatie.
Als je meer wilt weten over onze innovatieve technologie, bel of mail dan gerust met onze Technical Sales Engineer Thomas Nagel of vul het contactformulier in. Dan hoor je snel van ons.